3 dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een combisauna

Een combisauna is twee sauna’s in een. Als je niet kunt kiezen tussen een infraroodsauna en een traditionele sauna, dan is een combisauna dé oplossing. Je hebt met een combisauna de voordelen van beide sauna’s gecombineerd. Maar als je dan gekozen hebt voor een combisauna, waar moet je dan nog rekening mee houden? Wanneer heb je een expert nodig? En hoe zit het met maatwerk? We zochten het voor je uit.

De saunakachel, wat heb je nodig?

Het is afhankelijk van welke kachel je kiest voor je combisauna hoe het zit met de benodigde stroom. Voor sommige sauna’s kun je volstaan met een gewoon stopcontact, voor andere heb je een twee- of zelfs drie-fasen aansluiting nodig. Laat je dus goed adviseren, welke kachel is het meest geschikt, wat zijn je wensen en wat heb je nodig? Hetzelfde geldt voor de infraroodlampen, die je nodig hebt voor een combisauna. Vraag advies in het aantal lampen dat je nodig hebt en welke je het best kunt kiezen. Er zijn ook kachels die op hout gestookt worden, daar heb je weer een goed rookkanaal voor nodig en een dak doorvoer. Bij het plaatsen van de sauna moet je hier dus goed rekening mee houden en dit soort acties eventueel aan een expert overlaten. Ook voor verlichting, bekabeling en de kachel kun je een installateur inschakelen.

Is de omgeving geschikt?

Voor je een sauna aanschaft, moet je kijken of de ruimte waar je hem wilt plaatsen geschikt is. Daarnaast kijk je naar je wensen. Wil je bijvoorbeeld een douche bij de sauna, dan moet die wellicht aangelegd worden. Een sauna heeft zelf geen afvoerputje nodig, maar de douche natuurlijk wel. Aansluiting voor water is ook niet nodig, als je geen douche aansluit. Het vocht in de sauna reguleer je met een houten emmer en een lepel. Naast dit soort aansluitingen, moet je ook denken aan de vloer die je in de sauna wilt leggen. Een gladde vloer is het advies, bijvoorbeeld vinyl, tegels of laminaat. De vloer hoeft niet hittebestendig te zijn, als hij maar eenvoudig schoon te maken is. Extra isolatie is voor de sauna niet nodig, het is zelfs overbodig, een sauna is goed geïsoleerd. Wel moet je er rekening mee houden dat de saunawarmte eventueel in andere ruimten voelbaar is, evenals het vochtgehalte. Je kunt je dus het best even goed laten voorlichten en je verdiepen in wat er allemaal bij komt kijken. Het is niet ingewikkeld!

Maatwerk behoort tot de mogelijkheden

Natuurlijk is het eenvoudig om alleen te kijken naar standaardmodellen combisauna’s, maar wist je dat maatwerk ook mogelijk is? Stel nu dat je een kamer overhebt met een dak dat schuin afloopt, of een raam precies op een plek waar je de sauna wilde bouwen. Elke wens die afwijkt van een basismodel is mogelijk. Dus als er tussen de standaardmodellen niet de sauna te vinden is die je wenst, is er niks aan de hand. Een sauna die voor u op maat gemaakt wordt, is trouwens niet per se duurder dan een standaardmodel. In de werkplaats wordt de sauna op maat gemaakt, bij je thuis wordt hij geïnstalleerd. Zelf installeren kan natuurlijk ook. De verkoper van sauna’s denkt graag met je mee!

Laat een reactie achter