Caravans beveilig je goed met een disselslot

ALKO-safetyVeel Nederlanders bezitten een caravan en zelfs de crisis lijkt weinig invloed op de caravanverkopen te hebben. De caravan is de trots van de familie en er word over het algemeen dan ook zuinig mee omgesprongen. De investering is dan wel groot, maar dat wordt goedgemaakt door de vele vakanties die er mee gevierd worden. Door de hogere waarde en de zichtbaarheid langs de openbare weg is de caravan echter ook een prooi voor dieven geworden.

Voor vertrek of bij thuiskomst van vakantie staat de caravan vaak één of meerdere nachten onbeheerd voor de deur van het woonhuis. Maar ook tijdens de reis kunt u op een parkeerplaats uw caravan korte tijd onbeheerd moeten laten staan. Of de caravan nu wel of niet aan een auto is gekoppeld; een disselslot biedt uitkomst.

Verschillende oplossingen voor optimale diefstalpreventie

Disselsloten zijn er in verschillende soorten en eigenlijk geheel af te stemmen op de behoefte. De Kampeergigant in Weteringbrug heeft ze allemaal op voorraad en kan u hierin goed adviseren. Zo zijn er sloten die uitsluitend bij afgekoppelde caravans zijn te gebruiken. Ze omvatten de dissel volledig en zijn daardoor over het algemeen vrij fors. Ook zijn er disselsloten te vinden die juist bedoeld zijn als de caravan aan een auto is gekoppeld. Deze soort is vooral handig als op een parkeerplaats langs de snelweg de auto en caravan voor enige tijd worden verlaten. Voor gebruikers van een stabilisatorkoppeling op de dissel van de caravan is het belangrijk om te weten dat ook daarvoor een speciaal disselslot is ontwikkeld. Deze combinatie biedt dus veiligheid op meerdere vlakken: een stabiele caravan achter de auto die ook nog eens moeilijk is te ontvreemden. Daarnaast levert de Kampeergigant sloten van AL-KO Safety en Doublelock die bijzonder compact zijn maar door het geharde staal en de slimme technieken veel veiligheid bieden.

SCM: het keurmerk voor veiligheid

Een belangrijk gegeven bij het aanschaffen van een disselslot is het SCM-certificaat. SCM staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging en is een onafhankelijke instelling die in dit geval de kwaliteit van het product waarborgt. De meeste sloten zijn tegenwoordig van een dergelijk certificaat voorzien. Het SCM-certificaat is mede door verzekeraars in het leven geroepen en daarom is het aan te raden de voorwaarden van de caravanverzekering er op na te slaan. Veel polissen eisen een disselslot met een SCM-certificaat en sommige verzekeraars geven daarnaast ook nog eens korting op de premie als het juiste disselslot wordt gebruikt.

Het disselslot en de caravanstalling

Als de caravan niet wordt gebruikt is de bezitter van een caravan meestal aangewezen op een caravanstalling. De kosten daarvan lopen nogal uiteen en ook de eisen die de beheerder van de stalling stelt kunnen verschillend zijn. Veel stallinghouders zien het liefst de caravans zonder disselslot om ze in de stalling gemakkelijk kunnen verplaatsen. Omdat ook verzekeraars op verschillende wijze met dit gegeven omgaan (al dan niet met disselslot) is het aan te raden om de polis van de caravanverzekering hier goed op te controleren. Het hebben en houden van de caravan is uiteindelijk toch het belangrijkste.