De economie draait, 24 uur per dag, 7 dagen per week

In onze wereld wordt steeds meer geleefd in een 24-uurs economie. Dit betekent dat werken voor veel mensen niet meer tussen negen en vijf gebeurt. Dit geeft veel mogelijkheden en vrijheden, maar soms is het ook onhandig. Als je kleine kinderen hebt bijvoorbeeld. Gelukkig is kinderopvang ook steeds flexibeler.

Flexibele kinderopvangFlexibele kinderopvang

Er zijn kinderdagverblijven die voor mensen met een wisselend rooster of bijvoorbeeld voor gezinnen waarbij de kinderen in co-ouderschap opgevoed worden, de opvang net zo flexibel is dan jij zelf bent. Je kunt dan bijvoorbeeld met een strippenkaart afrekenen of de dagen die niet vast zijn per maand in laten plannen. Uiteraard is het te begrijpen dat niet alles kan, flexibele kinderopvang is evengoed afhankelijk van de beschikbare capaciteit.

Er zijn ook kinderdagverblijven waar kinderen zelfs kunnen blijven slapen. Helaas zijn dit soort verblijven nu nog dun bezaaid, maar het is te begrijpen dat dit heel erg handig is voor ouders die ’s avonds of zelfs ’s nachts werken. Natuurlijk is deze vorm van kinderopvang wat extremer, maar wat dacht je als je elke dag voor dag en dauw op je werk moet zijn, dan is het toch reuze handig dat de kinderdagverblijven zo vroeg al open zijn. Vaak zijn er wel regels verbonden aan flexibele opvang, maar het is niet moeilijk om je daar vooraf even in te verdiepen.

Winkelen doen we overdag én ‘s nachts

Flexibele kinderopvangNiet alleen de kinderopvang wordt steeds flexibeler, ook de winkels zijn almaar langer open. Vroeger was je gewend dat veel winkels op zondag en maandag dicht waren, en dat er hooguit één koopavond per week was. Op de andere avonden was alleen de horeca in de winkelstraat nog open. Tegenwoordig zijn heel veel winkels langer open, op zondagen open en de maandagsluiting is al jaren verleden tijd, ook onze apotheek heeft steeds ruimere openingstijden. Heel soms vind je nog een kleine dorpswinkel die nog trouw is aan de uren van vroeger.

Het lijkt of het al lang zo is, dat winkels meer avonden en op zondag open zijn, maar dat is niet zo. Op internet is de Winkeltijdenwet te vinden, van nu, maar ook van een aantal jaar geleden. Zo is in die wet uit 1996 te lezen dat toen nog geen winkels op zondag open mochten zijn en dat winkels bijvoorbeeld op feestdagen als Nieuwjaarsdag, tweede paasdag en hemelvaartsdag gesloten moesten zijn. Een gemeenteraad mocht in die tijd voor een aantal dagen per jaar vrijstelling geven, wat de eerste aanzet was voor bijvoorbeeld een koopzondag in de maand. Eigenlijk is het vooral door het internet-winkelen mogelijk geworden om dag en nacht te shoppen. Altijd en overal is het mogelijk dingen te kopen.

Onregelmatig werken, voor- en nadelen

Natuurlijk, we waren al jaren gewend aan mensen die onregelmatig werken, denk bijvoorbeeld aan de taxichauffeur, de nachtverpleger, de ober in een restaurant of de conducteur in de trein op zondag. Dat mensen met een kantoorbaan ook steeds meer werken op dit soort vreemde tijdstippen, dat was jarenlang toch niet te voorzien. Deels heeft dit te maken met het feit dat thuis heel eenvoudig ingelogd kan worden op een bedrijfsnetwerk, en dat dit dus ook ’s avonds kan, als het alarm allang op het kantoorpand zit, maar ook omdat mensen het zat waren om altijd in de file naar hun werk te rijden.

Door flexibelere tijden met elkaar af te spreken, kan de ochtend- en avondspits worden ontweken. Dit geeft het personeel meer vrijheid, maar ook meer onrust. Waar vroeger duidelijk was dat om 17 uur de computer uit kon en men zich naar huis kon begeven, is het nu wel eens de bedoeling dat je altijd beschikbaar bent voor je klanten of je collega’s. Of dit een voor- of een nadeel is, daar zijn de meningen nogal over verdeeld.