Door medische ontwikkeling nooit uitgeleerd

medicine-37101_640Als apotheker ben je nooit uitgeleerd. Het is immers zo dat de medische wereld zich continue ontwikkeld. Niet alleen behandelmethoden veranderen door de ontwikkeling, ook medicatie. Tijd dus voor bijscholing.

Nauwkeurigheid, geconcentreerd en oplettend

Omdat een apotheker niet snel alleen werkt, is het delen van kennis met collega’s niet moeilijk. Toch is het nodig dat een apotheker een aantal uur per jaar bijschoolt. Dit om over de nieuwste behandelingen te leren, maar ook om informatie weer fris in het geheugen te krijgen. Van een apotheker wordt verwacht dat hij nauwkeurig werkt, een steekje laten vallen kan cruciaal zijn. Daarnaast is concentratie een voorwaarde en oplettendheid: stoffen die gebruikt worden in de farmacie zijn soms giftig. Een apotheker moet zich regelmatig laten nascholen en door middel van een puntensysteem in het persoonlijk nascholingsdossier kan bekeken worden wat er aan nascholing gedaan is.

Bijblijven door nascholingsprogramma´s

Er zijn verschillende nascholingsprogramma’s, waarbij de doelstelling is dat een apotheker op de hoogte is van verschillende kenmerken, standaarddoseringen, alternatieven en bijwerkingen. Een van de nascholingsprogramma’s gaat over ADHD, een aandoening die nog niet zo heel lang bij het grote publiek bekend is. Dit maakt dat de medicatie ook veranderd is. Een nascholing over dit onderwerp gaat over prevalentie en overzicht medicatie, wel of niet geregistreerde medicatie en werking of bijwerkingen. Door regelmatig bij te scholen is een apotheker altijd up to date.

Nascholing wanneer het uitkomt

Nascholing kan op verschillende manieren: naar school gaan, schriftelijk of via eLearning. De laatste twee varianten zijn tegenwoordig heel gebruikelijk. Deze manier van nascholing kan namelijk op een tijdstip dat de apotheker uitkomt. Het is mogelijk een abonnement af te sluiten voor nascholing, waardoor automatisch, verspreid over het jaar, de lesstof in boekjes toegezonden wordt. Het leren gaat via een besloten website, en kan afwisselend schriftelijk of via eLearning gedaan worden. Het grootste verschil tussen deze twee vormen van nascholen is dat de toetsen in eLearning direct de toetsresultaten en punten opleveren. Het aantal nascholingspunten is gelijk.

Altijd professioneel blijven

De leerprogramma’s worden gemaakt door mensen uit het veld: experts dus. De lesstof is altijd relevant en volgens de laatste ontwikkelingen. Daarnaast is de lesstof direct toe te passen in de dagelijkse praktijk. Dit maakt het uitdagend en helder. In het abonnement zitten 24 nascholingsuren, goed voor zes programma’s. Naast nascholing voor apothekers zijn er ook programma’s beschikbaar voor fysiotherapeuten, apothekersassistenten, psychiaters, tandartsen, huisartsen, doktersassistenten, farmaceutisch consulenten. Voor iedereen in de gezondheidszorg geldt: regelmatig actualiseren maakt dat de kennis en kunde bij de tijd blijft en men altijd professioneel blijft.