Een Ayurvedische behandeling voor vrouwen met PCOS

woman-865021_1280 PCOS staat voor Polycysteus-ovariumsyndroom. Dit komt bij zowel jonge als oudere vrouwen voor. De eierstokken produceren niet alleen vrouwelijke hormonen, maar ook een kleine hoeveelheid mannelijke. Bij PCOS is dit proces verstoord en maken de eierstokken teveel mannelijke hormonen aan. Dit geeft klachten als een onregelmatige eisprong en menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, veel haargroei en soms puistjes. Ook kaalheid komt veelvuldig voor. Daarnaast zien we vooral symptomen als pijn in het bekken, diabetes, een hoge bloeddruk of onnodig veel aankomen in lichaamsgewicht. Ook psychisch gebeurt er nogal wat: veel patiƫnten krijgen te maken met stemmingswisselingen of een depressie. Vrouwen met PCOS kunnen in hun sociale leven aardig beperkt zijn. Bovendien ervaren veel patiƫnten klachten met zwanger worden. De precieze oorzaak is vaak onduidelijk, maar feit is wel dat dit vaker voorkomt bij vrouwen die te maken hebben met overgewicht.

Kapha dosha, de vata en pitta dosha

Door alle klachten komen veel vrouwen uiteindelijk bij hun arts terecht. Er zijn diverse behandelmethoden waaronder een behandeling met hormonen of injecties om de eisprong op te wekken. Of een behandeling met hormonen om andere klachten tegen te gaan. Een alternatieve behandeling is de Ayurvedische PCOS behandeling. Deze behandeling gaat uit van obstakels in de kanalen waardoor menstruatievocht niet goed afgevoerd kan worden. Dit zorgt voor een blokkade waardoor het gehele lichaam niet meer optimaal werkt. Het gaat uit van de kapha dosha, de vata en pitta dosha: drie begrippen die het ovulatie-en menstruatieproces aansturen. Dit zijn de energetische krachten in ons lichaam.

Ayurvedische behandeling

De oorzaak bij deze behandeling wordt gezocht in onze levensstijl die vaak erg verkeerd is. Teveel slapen, te weinig beweging en ongezonde voeding zoals zoetigheid en vet voedsel zorgen ervoor dat de energetische krachten in ons lichaam verstoord raken. Ook stress heeft dit effect op ons lichaam. Het menstruatiesysteem kan hierdoor aangetast worden: de kanalen die het menstruatievocht afvoeren worden hierdoor geblokkeerd. Ook kan er een cyste in de eierstokken ontstaan. Dit is een met vocht gevulde holte die ook voor blokkade zorgt. Afhankelijk van datgene wat aangetast is (kapha, vata of pitta), ontstaan er verschillende klachten. De Ayurvedische behandeling is erop gericht om deze blokkades op te heffen waardoor de symptomen verdwijnen en de vrouw weer vruchtbaar wordt. Afhankelijk van de symptomen zal er een evenwichtige voeding gegeten moeten worden. Zo zal zoetigheid drastisch verminderd moeten worden, net als vette voeding. Beweging en sport zijn een must. Ook het lichaamsgewicht moet (weer) gezond worden of blijven. Bewerkt voedsel of diepvriesvoedsel moet zoveel mogelijk vermeden worden. Gewoontes als alcohol-en tabaksgebruik maar ook koffiegebruik zullen gestopt of sterk verminderd moeten worden.

Persoonlijke afstemming

Niet iedere vrouw met PCOS heeft dezelfde symptomen en klachten. Daarom zal een Ayurvedische behandeling altijd op de persoon zelf worden afgestemd. Om die reden kan iedere behandeling weer anders zijn. Het is daarom belangrijk dat de behandeling bij een deskundige en gediplomeerde Ayurvedisch arts wordt gevolgd. Dit kan bij een Universitair opgeleide Ayurvedische arts of een Ayurvedic Practitione. Deze laatste heeft Hbo-niveau gevolgd. Volg nooit de behandeling die en andere vrouw krijgt: deze is specifiek op haar afgestemd en niet geschikt voor anderen. Meer dan 70 ziektekostenverzekeraars vergoeden een Ayurvedische behandeling. Het is belangrijk om vooraf goed te informeren naar de vergoeding en de voorwaarden.