Een basisschool kiezen: geen eitje

Als je kinderen krijgt, heb je een hoop beslissingen te nemen. Een daarvan is een basisschool kiezen. En dat moet soms al hartstikke vroeg. Woon je in een gebied waar de scholen gewild zijn, kan het zelfs zo zijn dat je al moet kiezen voor je precies weet wat bij je kind past. En dat maakt het kiezen extra ingewikkeld. En dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit van het basisonderwijs.

Basisschool, een lange periode in je leven

Er zijn diverse soorten scholen. Openbare, of christelijke, maar ook montessori, vrije school, TOM-onderwijs, jenaplan, etc. Het is belangrijk dat je je verdiept in de verschillende soorten scholen, voor je hieruit een keuze maakt. Maar misschien kies je bewust voor een bepaalde geloofsovertuiging. Je kiest voor acht jaar en vaak ook nog voor eventuele broertjes en zusjes, dus jezelf een beetje thuis voelen is mooi meegenomen. Een basisschool periode is voor ouders best een deel van hun leven.

Het omfietsen waard?

Dan heb je ook nog scholen in de buurt en scholen waar je een stukje voor moet fietsen. In de buurt is fijn, maar soms kun je niet voor de gemakkelijkste weg kiezen. Wil je ervoor omfietsen, zorg dan dat je een overwogen beslissing neemt. Een school die het omfietsen waard lijkt, moet dat dus wel echt zijn. Je haalt jezelf jarenlang een ommetje op de hals. Daarnaast kan het zijn dat kinderen een school in de buurt juist heel fijn vinden. Omdat vriendjes dan ook in de buurt wonen, bijvoorbeeld.

Groot of klein

Dan zijn er naast de afstand nog wat andere praktische zaken die belangrijk zijn bij schoolkeuze. Of de school een continurooster heeft bijvoorbeeld en of de school grote of kleine klassen heeft. De hoeveelheid klassen, sommige basisscholen zijn zo groot dat een kind bijna zou verdwalen. En sommige scholen zijn zo klein, dat je je zorgen maakt om het voortbestaan van de school. Iets anders, maar ook iets om rekening mee te houden: zijn er meesters op school? Op sommige scholen zijn die er niet. Als jij het belangrijk vindt dat je kind een keer een meester krijgt, kan dit dus een beslissende factor zijn. Nu maar hopen dat die meester nog even blijft …

Last but not least…

Natuurlijk is de kwaliteit van het basisonderwijs bij schoolkeuze superbelangrijk. Maar hoe weet je of er kwaliteit basisonderwijs gegeven wordt, op een bepaalde school. Alleen afgaan van de resultaten is waarschijnlijk niet genoeg. Wellicht kun je ook een beetje in de buurt rondvragen. Maar neem niet alles wat men zegt klakkeloos aan. Het is nog altijd zo dat de keuze voor een basisschool persoonlijk is. Wat jij belangrijk vindt, kan een ander wel totaal niet interessant vinden.

Laat een reactie achter