Goedkope verduistering voor je slaapkamer

Soms is het handig als de slaapkamer verduisterd wordt. Als je met nachtdiensten werkt bijvoorbeeld, of als je kleine kinderen hebt. De kinderen gaan, vooral in de zomer, immers niet pas naar bed als de zon onder is. Verduistering is dan heel handig. Wist je dat verduistering van je slaapkamer helemaal niet zo duur hoeft te zijn?

Kant-en-klaar

Natuurlijk heb je de prachtigste systemen, die kant-en-klaar je raam zo verduisteren dat je prima kunt slapen overdag of in het begin van de avond. Voordeel van deze variant is dat je enorm veel keuze hebt in soorten en kleuren. Wil je de kamer verduisteren in Disney-patroon of wil je een mooie effen kleur die bij de rest van de kamer past? Het is allemaal te vinden. Een dakraam gordijn past perfect in alle standaard dakramen, zijn zo te installeren en bieden jarenlange verduistering.

Goedkopere variant

Soms heb je eenvoudigweg niet genoeg te besteden. Gelukkig zijn er ook goedkope verduisteringsgordijnen op de markt. Deze zijn misschien van iets mindere kwaliteit, maar ze doen wel wat ze moeten doen: de zon verduisteren. Deze verduisterende gordijnen hebben vaak een systeem wat je heel eenvoudig zelf in elkaar zet. Voor een leuke prijs heb je dan ook een leuke zonwering. En gaat die zonwering iets minder lang mee, dan kun je weer eens een ander kleurtje uitzoeken.

Noodoplossing

Andere noodoplossingen voor het weren van de zon zijn wellicht nog goedkoper. Zo kun je een handdoek of andere doek met knijpers aan je raam bevestigen. Dit is misschien even een klusje elke keer, maar in de basis is het best effectief. De (hand)doek moet het liefst van dikke kwaliteit zijn, die de zon goed tegenhoudt. De warmte blijft dan buiten en de kamer is wat verduisterd. Het werkt niet zo goed als de kant-en-klare verduisterende gordijnen, maar als je even niets te besteden hebt, is het een goede tussenoplossing.

Energie-slurper

Je kunt natuurlijk ook een airco neerzetten, als je last hebt van de warmte van de zon, maar dat is niet zo’n milieuvriendelijke oplossing. Bovendien is een airco veelal een grote verbruiker van energie, waardoor je aan het eind van het jaar ineens bij de eindafrekening van je energieleverancier enorm moet bijbetalen. Een airco kan ook irritant geluid maken, waardoor je bijvoorbeeld weer niet kunt slapen van de herrie. Geen goede oplossing dus! Je wilt immers niet dat door jouw energieverbruik het milieu aangetast wordt. Vergezocht en wat overtrokken misschien, maar een beter milieu begint nog altijd bij jezelf.

Sparen

Een andere tussenoplossing is een ventilator. Deze verbruikt aanzienlijk minder energie dan een airco, maakt nog steeds wel wat geluid, maar geeft wel koelte. Het nadeel van een ventilator is dat het niet zonwerend is en dat de wind die hij voortbrengt soms wat irritant is. Het is slechts handig voor het verdrijven van warmte, die de zon, die al binnen in je woning is, wat afzwakt. Dit is dus echt een tussenoplossing en niet iets definitiefs. Leuk voor de tijd tot je genoeg gespaard hebt voor een mooie zonwering aan de binnen- of buitenkant van je raam.

Laat een reactie achter