Hardhouten Vlonderplanken Vervangen

s Zomers staan de dagen van vaarliefhebbers in het teken van vertoeven op het water en het bezig zijn met de boot. Heeft hij ook nog een aanlegplaats bij zijn tuin en een vlonder die aan vervanging toe is? Dan kan deze winter mooi gebruikt worden voor de vervanging van de hardhouten vlonderplanken.

Een steiger voor de boot

Met hardhouten vlonderplanken is een steiger of vlonder heel goed zelf te maken. Steigers zijn meestal gelegen boven het water, wat de aanbouw soms wel minder eenvoudig maakt. Deze winter, waarbij ijs niet op de sloot ligt en het buiten niet al te koud is, is zeer geschikt voor de aanbouw van een nieuwe steiger. Het is noodzaak dat de waterdiepte onder de steiger bekend is, dat is namelijk handige informatie voor het plaatsen van de palen. Hardhouten vlonderplanken worden vaak gemonteerd op liggers of dwarsbalken. Dit maakt dat een steiger stevig wordt en kan er met gemak een bootje aangemeerd worden. Door roestvaststalen schroeven te gebruiken gaan de hardhouten vlonderplanken langer mee en blijft de steiger zijn duurzame waarde houden. Door de steiger in de winter af te ronden kan in de zomer weer volop genoten worden van het varen, misschien zelfs in de lente al.

Terras van hardhouten vlonderplanken

Hardhouten vlonderplanken kunnen ook heel goed gebruikt worden voor de aanleg van een houten terras. Het hardhout kan goed beschermd worden door de koppen te behandelen met wax. Dit voorkomt dat het hout scheurt of barst, omdat het door de wax niet zo snel vocht op kan nemen. Hardhouten vlonderplanken maken dat een terras een chique uitstraling krijgt en dat geeft de tuin een meerwaarde. Hardhouten vlonderplanken voor het terras passen ook mooi bij een eventuele steiger van hetzelfde materiaal. Hardhouten vlonderplanken zijn meestal roodbruin van kleur en het hout komt van loofbomen, meestal uit Aziƫ, Zuid-Amerika of Afrika. Door ook onderleggers van hardhout te gebruiken wordt voorkomen dat er verschil ontstaat.

Verschillende planken

Hardhouten vlonderplanken zijn verkrijgbaar in verschillende duurzaamheidsklassen. Plank Kapur heeft een duurzaamheidsklasse 1 en heeft een donkerroodbruine kleur. De hardhouten vlonderplanken zijn aan twee zijden geprofileerd, aan de ene kant met een ribbelprofiel, aan de andere kant met een grof profiel. Ook plank Morado heeft duurzaamheidsklasse 1. Deze hardhouten vlonderplanken hebben een donkerbruine kleur. Morado is een zware houtsoort en het profiel is aan de ene kant licht, aan de andere kant grof. Welke kant gebruikt wordt, kan dus naar smaak besloten worden. Olie zorgt ervoor dat de hardhouten vlonderplanken een diepe kleur houden en vuil minder snel hecht. Onderleggers zijn voor de hardhouten vlonderplanken verkrijgbaar in verschillende soorten: Angelim Amarelho, Sapupira en Azobe, allen sterk en geschaafd. Het hout Sapupira heeft donkere plekken.

Laat een reactie achter