Hoe kan Ayurveda helpen bij hooikoorts?

germ-41367_640Wanneer de lente er weer aan zit te komen, knijpen sommige mensen in hun vuistjes en proberen anderen zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Hoewel het mooie weer een welkome verandering is, zijn de klachten die sommige mensen hebben bij hooikoorts erg vervelend.

Een alternatieve manier om deze klachten te verhelpen of te voorkomen is via Ayurveda. Maar wat zijn hooikoorts en Ayurveda eigenlijk? En hoe kan het laatste helpen de klachten te verminderen? Lees verder en ontdek of het ook iets voor jou kan zijn.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van allergie dat op komt zetten bij het contact met stuifmeel van bomen, planten en grassen. De korrels hiervan worden ook wel pollen genoemd. We hebben in ons lichaam een afweermechanisme voor dit stuifmeel en bij mensen met hooikoorts wordt dit mechanisme overdreven actief. Hierdoor gaan de slijmvliezen opzwellen en wordt er meer slijm geproduceerd.

De klachten die hieruit voort kunnen komen zijn een jeukende neus, veel niezen, een verstopte neus, jeukende ogen, veel tranen, een branderig gevoel in de ogen of keel en veel hoesten. Deze klachten kunnen erg vervelend zijn, maar doen in principe verder geen kwaad.

Zo’n 15 tot 20 procent van de Nederlanders hebben last van een pollenallergie. Mensen die een allergie hebben voor het stuifmeel van bomen kunnen al vroeg in het jaar klachten krijgen, rond februari en maart. Mensen met een allergie voor stuifmeel van grassen krijgen later in het jaar klachten, rond mei en juni. Het is nog niet bekend hoe hooikoorts genezen kan worden, maar de klachten kunnen wel worden verminderd of voorkomen.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een Hindoeïstische gezondheidsleer vanuit India. De naam betekent na vertaling: Wetenschap van het leven. Het is een holistische benadering, wat betekent dat de dingen in zijn geheel worden gezien en niet als afzonderlijke elementen. Lichaam, geest, emoties en natuur wordt in Ayurveda als een eenheid gezien. Ziektes worden gezien als onevenwichtigheden die voortkomen uit een verstoring van de balans.

Deze onevenwichtigheden kunnen worden hersteld of worden voorkomen door de energieën in het lichaam en de geest weer terug in balans te brengen en daar te behouden. Dit gebeurt breed gezien aan de hand van drie doshas die Kapha, Pitta en Vata heten. In deze drie worden kunnen de vijf elementen, aarde, water, vuur, lucht en de ether, worden teruggevonden.

Hoe kan Ayurveda helpen bij hooikoorts?

Ayurveda kan een verlichting bieden bij de klachten van hooikoorts. Het werkt het beste als je hier hulp bij krijgt van een Ayurvedisch Practitioner, dit is iemand die gespecialiseerd is in het toepassen van deze gezondheidsleer. De behandeling voor deze allergie zal zich concentreren op vier stappen. In eerste instantie wordt het spijsverteringsvuur Agni gestimuleerd. Dit betekent onder andere dat de spijsvertering wordt geholpen om beter te werken.

Hierna wordt het dieet aangepast, zodat Agni kan worden ondersteund, gebalanceerd of opgebouwd. Vervolgens vindt er een ontgifting plaats om het lichaam vrij te maken van alle verkeerde stoffen en energieën. Tot slot volgt het herstel van het immuunsysteem die zo’n lange tijd overwerkt is geweest. Kort gezegd wordt de acute fase van de allergie verzacht en daarna wordt de disbalans weer hersteld.

Bij sommige mensen kan het herstel van het immuunsysteem leiden tor een vermindering van de klachten bij hooikoorts en bij anderen kan het zelfs voorkomen dat het in de toekomst weer terug komt. Wanneer je erg last hebt van allergie, dan kan het helpen om warme en vers bereide maaltijden te eten. Laat kliekjes en restjes staan. En vermijd hete kruiden en zuursmakende voeding.