Inspiratie voor een verblijfbalkon

Jarenlang was een balkon een plek voor een bankje en een plant. Daar bleef het ongeveer bij. Net als de tuin is een balkon tegenwoordig echt een verblijfplaats. Een plek waar je uren kunt zitten, genietend van de buitenlucht. Dus waarom niet een beetje leuk inrichten. Onlangs deed ik inspiratie op voor mijn nieuwe verblijfbalkon en ik heb helemaal zin in de zomer.

Verticaal tuinieren

Omdat een balkon meestal niet bekendstaat om zijn vele vierkante meters, is verticaal tuinieren echt een uitkomst. En dat kan heel eenvoudig met een zelf gemaakte constructie. Ik heb drie mooie houten planken verticaal naast elkaar opgehangen met wat tussenruimte. Aan elke plank heb ik onder elkaar drie vrolijke plantenpotten geschroefd. In deze potten heb ik mijn eigen keukenkruiden. Rozemarijn, peterselie, tijm, maar liefst negen verschillende plantjes die er fraai uitzien, maar ook nog eens lekker smaken.

Het bankje plus

Natuurlijk staat er nog steeds een bankje op ons balkon, maar dan wel een die gezien mag worden. Hij zit lekker, heeft een paar mooie kussens en nodigt uit voor avondenlang met vrienden kletsen. Als er meer mensen komen, haal ik de klapstoelen erbij. Omdat het oog ook wat wil, heb ik een paar hardhouten tuintegels neergelegd en een mooi kleed. Een klein opvouwbaar tafeltje maakt de zithoek compleet. Zitten we er niet, dan ruimen we het tafeltje op, anders kun je je kont niet keren op het balkon.

Wees welkom!

Omdat ik van dieren hou, heb ik uiteraard een vogelkastje hangen. Nu is het niet zo dat er in het centrum van Amsterdam erg veel vogels vliegen, maar ik doe mijn best. Soms duikt er ineens een koppeltje in. Heerlijk om dit in de gaten te houden, te bewonderen en ervan te genieten. In de winter zorg ik ervoor dat vogels de weg naar mijn balkon weten te vinden. Sinds kort hangt er zo’n pindakaaspot, superleuk om te zien hoe vogels daarvan genieten. Ik hou er speciaal de gordijnen voor open!

Kleurrijke balustrade

Naast de keukenkruiden heb ik ook altijd veel kleur aan het balkonhek hangen. Speciale balkonbakken maken dat ik er vrolijke planten in kwijt kan. Omdat wij van kleur houden, is het natuurlijk super dat de bakken ook vrolijk gekleurd zijn. Ik heb er een ritueel van gemaakt om elke avond na het avondeten de plantjes te verzorgen. Zo krijgen ze niet de kans om te droog te worden. Ook dorre bloemetjes zitten er nooit lang in. Dat maakt dat we extra genieten van alle pracht.

Lekker eten

Een vuurkorf is niet zo’n goed idee op ons balkon, maar een elektrische barbecue doet het prima. Met de barbecue zitten we avondenlang goed! Eten doen we op het balkon en koken dus ook. De voorbereiding is vaak meer werk dan het eten zelf, maar dat mag de pret niet drukken. Voor mensen die een heel klein balkon hebben: ik zag tijdens het inspiratie opdoen een speciale balkonbarbecue, die eruitziet als zo’n rechthoekige balkonplantenbak. Supergrappig en neemt ook nog eens weinig ruimte in. De onze is iets groter en staat voor de stabiliteit op de hardhouten tuintegels. Wij zijn er klaar voor: laat de zomer maar komen!

Laat een reactie achter