Kunstgras voor in de tuin: ideaal en onderhoudsvrij

Wil je een frisse groene tuin, maar heb je weinig tijd voor onderhoud? Denk dan eens aan de aanleg van kunstgras. Je moet misschien even aan het idee wennen, maar als je er eenmaal de voordelen van inziet, ben je over de streep. Kunstgras vergt weinig onderhoud, ziet er altijd gezond en fris uit en heeft ook nog eens legio toepassingsmogelijkheden.

Echt gras is veel werk

Als je echt gras in je tuin hebt, zijn er nogal wat onderhoudsmomenten in het jaar. Zo moet je het gras regelmatig sproeien, is het slim om het af en toe te verticuteren en moet je het bemesten. Dit is allemaal nodig om een frisse groene mat te hebben en te houden. Het verticuteren is een methode waarbij het gras een soort gekamd wordt en allerlei dood materiaal uit de grasmat gehaald wordt. Bemesten is nodig om ervoor te zorgen dat het gras genoeg stikstof of andere voedingsstoffen krijgt, maar ook om ziektes en schimmels uit de grasmat te weren. Al deze handelingen bij elkaar is veel werk. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die hiervan genieten, maar als jij al dat onderhoud niet zo ziet zitten is kunstgras een prima oplossing.

Twee keer in de week maaien?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over maaien. Echt gras moet zeer regelmatig gemaaid worden. Een keer per week is noodzakelijk, maar in het voorjaar en de zomer zelfs twee keer per week. Het liefst ook nog in een vast schema. Dit maakt dat onkruid en ziektes geen kans krijgen, maar ook dat het gras niet verwildert. Gras ziet er na het maaien weer helemaal fris uit. Heb je een normaal gazon, dan maai je met de hand, heb je een groot grasveld, dan is een elektrische maaier wel handig, of een robotmaaier. Deze apparaten zijn prijzig. Bovendien moet je er zelf aan denken om te maaien, zelfs als je een robotmaaier inzet. Kunstgras is altijd op de goede lengte. Maaien is dus nooit nodig!

Stofzuigen en borstelen

Natuurlijk stopt het niet bij kunstgras kopen, het heeft af en toe wel wat onderhoud nodig. Zo kunnen er blaadjes op de grasmat liggen en moet je zo af en toe het hardnekkige onkruid verwijderen. Ook borstelen moet zo nu en dan even gebeuren, om de grassprieten weer rechtop te krijgen. Dit alles is in vergelijking tot het onderhoud van echt gras een fluitje van een cent. Je bent er zo mee klaar en de regelmaat die het onderhoud van echt gras nodig heeft, is bij kunstgras overbodig. Kunstgras ligt er na plaatsing stralend bij en je kunt direct genieten van de rust die het uitstraalt, door het frisse en natuurlijke uiterlijk. En wist je dat je kunstgras heel eenvoudig schoonmaakt met de stofzuiger? Misschien dat je buren je wel wat vreemd aankijken als je met de stofzuiger in je tuin staat, maar daar moet je even doorheen. Bovendien: stofzuigen is een klusje dat zo is geklaard!

Spelen of recreëren

Kunstgras kent vele toepassingen. Zelfs in de achtertuin kun je alle kanten op met de grasmat. Wil je het gebruiken als speelplek voor de kinderen? Daar is het zeer geschikt voor. Ook als je een zwembad hebt, al is het maar een kleintje, dan is kunstgras ideaal. Heb je een groot gazon, dan kun je zelfs je privégreen hebben, waarop je een balletje slaat. Een stukje gras op het balkon of op je dakterras, een plek waar echt gras bijna geen groeikans heeft, is kunstgras heel geschikt. En mocht je kunstgras toch in de regen liggen, dan is het goed nieuws dat veel tegels voorzien zijn van drainage. Het overtollige water wordt hierdoor heel eenvoudig afgevoerd.

Duurzaam door kwaliteit

Misschien ben je nog niet overtuigd, omdat je denkt dat je kunstgras niet mooi genoeg vindt. Bedenk dan dat het materiaal de laatste jaren een enorme vlucht genomen heeft. Het eerste kunstgras leek inderdaad nergens op. De kleur was niet natuurlijk en de kwaliteit was niet om over naar huis te schrijven. Dat is echt verleden tijd. Net als bij echt gras, is kunstgras verkrijgbaar in diverse tinten groen, waardoor het al natuurlijker oogt. Ook is het kunstgras van nu veel duurzamer dan de eerste kunstgrassen. Dit betekent dat het veel langer meegaat. Met een kwalitatief goede kunstgrasmat kun je jaren vooruit.

Laat een reactie achter