Natuurlijke Materialen Voor Kleding

De materialen die de afgelopen eeuw voor het maken van kleding gebruikt werden, zijn nogal veranderd. Waar we eerst alleen maar natuurlijke materialen hadden, gingen we langzaam steeds meer over op gefabriceerde materialen als polyester en acryl. Nu iedereen steeds bewuster met de wereld omgaat, gaan we massaal weer terug naar de natuurlijke materialen. Maar welke materialen zijn dat? En wat zijn duurzame kledingstoffen?

Soorten katoen

Katoen is misschien wel het meest bekende natuurlijke materiaal. Maar de laatste jaren ligt katoen wat onder vuur. Bij de productie van katoen wordt namelijk veel water gebruikt, maar ook chemische bestrijdingsmiddelen. Gelukkig heb je ook organisch katoen of biologisch katoen. Bij deze twee varianten wordt er al veel meer aan de natuur gedacht. Je kunt ook kiezen voor iets heel anders: bamboe. Dit is een vezel die erg in opmars is. Voor de productie van bamboe is weinig water nodig en de groei gaat bijna vanzelf.

Het shirtje van bamboe

Een bamboe T-shirt heeft nogal wat voordelen. Zo is het ademend, waardoor je niet snel transpireert. Ook is het een zacht materiaal, wat maakt dat het hartstikke comfortabel draagt. Bamboe groeit heel snel, na de kap is het binnen korte tijd weer op lengte. Meerdere keren per jaar kan er gekapt worden. Het is daarom een materiaal wat veelvuldig voor handen is. We zien vooral T-shirts en ondergoed van bamboe, maar dat zou nog weleens een vlucht kunnen nemen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van dit zachte materiaal.

Hennep: groeit snel

Naast bamboe is er nog een materiaal dat snel groeit: hennep. Een hennepplant kan ook meerdere keren per jaar geoogst worden. De vezels zijn supersterk, maar wel een beetje stug. Kleding van hennep gaat dus lang mee, maar draagt niet super comfortabel. Het is niet voor niets dat hennep vaak gemixt wordt met andere materialen. Bijvoorbeeld met katoen. Door eigenschappen te mixen, ontstaat een kledingstuk dat lang meegaat én zacht aanvoelt. Hennep absorbeert goed vocht, houdt uv-stralen buiten en is snel droog.

De eigenschappen van wol

Overigens zijn er nog veel meer natuurlijke materialen op de markt. Wol bijvoorbeeld. Dit wordt, zoals iedereen wellicht weet, gemaakt van de vacht van een schaap of ander harig dier. Een alpaca of een konijn. Wol heeft eigenschappen die niet altijd even handig zijn. Dat het materiaal sterk kan krimpen bijvoorbeeld of dat het kriebelt. Maar ook in wol zijn er ontwikkelingen gaande. Steeds meer wol wordt duurzaam verkregen. Kies je voor biologische wol, dan is de bodem waar de schapen of andere dieren op lopen vrij van chemicaliën, wat niet alleen de leefomstandigheden van het dier verbetert, maar ook zijn vacht.

Andere materialen

Er zijn ook materialen waarvan veel mensen niet weten dat ze uit de natuur komen. Lyocell bijvoorbeeld, of viscose. Dit zijn zachte en soepele materialen die kunstmatig gemaakt worden, maar wel van oorsprong uit de natuur komen. Zo wordt lyocell gemaakt van houtsnippers, van bomen als de eucalyptus. Viscose wordt gemaakt uit cellulose van bijvoorbeeld loofbomen. Viscose neemt heel goed vocht op, waardoor het eenvoudig in stralende kleuren te verven is én ook stralend blijft. Dit comfortabele materiaal wordt ook weleens zijdeachtig genoemd. Veel mensen zijn dan ook gek op viscose.

Laat een reactie achter