Onderhoudsvriendelijke tuin

Laten we eerst een misverstand uit de weg helpen. Een onderhoudsvriendelijke tuin is geen saaie tuin. Zelfs in een tuin waar nauwelijks onderhoud nodig is, kun je genieten van groen en kleur. Het betekent alleen dat je niet elke week in de tuin hoeft te klussen. Met een paar keer per jaar kun je al klaar zijn. Hoe? Met onderstaande tips.

Hout of composiet?

Kies je voor een schutting voor hout of ga je voor een materiaal dat erop lijkt? Wat dacht je bijvoorbeeld van composiet. Dit is een mix van hout met kunststof en heeft de voordelen van beide bestanddelen. Zo heeft het het uiterlijk van hout, maar het gemak van kunststof. De houten schutting in de verf zetten hoort met composiet tot het verleden. Ook behandelen tegen insecten of houtrot is niet nodig. Met een composiet schutting ben je al van veel onderhoud af.

Tuinplan voor groen

Laat je een beplantingsplan maken, dan kies je voor onderhoudsvrij. Hoe? Omdat er vooraf nagedacht is over hoogtes en breedtes, weet je precies hoe je border eruit komt te zien. Snoeien omdat iets te hoog wordt is daarmee niet nodig. Ook verplanten omdat een plant groter wordt dan je vooraf dacht is verleden tijd. Je hoeft alleen maar te genieten van wat de planten je brengen. Een groene tuin en toch weinig onderhoud. Kies vooral planten die geen bijvoeding nodig hebben, dan hoef je er bijna niks aan te doen. Bovendien: hoe meer planten, hoe minder kans onkruid krijgt.

Strak gazon

Wil je toch een groene grasmat maar zit je niet te wachten op wekelijks maaien? Koop dan een maairobot. Deze zijn voor een klein prijsje aan te schaffen. Hij doet zelf het werk en jij kunt als je wilt vanuit je stoel ernaar kijken. Zelfs als je op je werk bent, kun je de maaier zijn gang laten gaan. Natuurlijk kun je ook kiezen voor kunstgras, maar er gaat toch niks boven een frisse groene mat? Met een robotmaaier heb je hetzelfde gemak, maar dan is het gras ├ęcht.

Grote tegels, minder onkruid

Onkruid tussen je tegels vandaan halen, het blijft een rotklus. Vooral als je eigenlijk helemaal geen zin hebt om in de tuin te werken. Je kunt kiezen voor grote tegels. Hoe groter de tegel, hoe minder randjes waarin onkruid kan groeien. Kies je ook nog eens voor speciale voegen, dan krijgt onkruid helemaal geen kans. Vraag wel goed na welke voegen je dan moet gebruiken. Het is immers niet de bedoeling dat regenwater er niet doorheen kan. Maar een voeg die geen onkruid toelaat, en wel het water erdoorheen laat, dat is degene die je hebben moet.

Betonnen plantenbak

Naast een schutting van composiet kun je ook andere materialen toepassen in de tuin. Wat dacht je van betonnen plantenbakken? Deze zijn duurzaam en zien er altijd prima uit. Kies wel voor beplanting dat tegen een stootje kan. Zo hoef je de bakken bijna geen water te geven en groeien de planten toch weelderig. De bakken moeten voorzien zijn van een gat onderin, omdat het overtollige regenwater dan weg kan.

Bladblazer?

Of je nu wel of niet van tuinonderhoud houdt, in de herfst hoef je geen bladeren te ruimen in de tuin. Je kunt ze, vooral in de border, prima laten liggen. De bladeren krijgen een functie als afdichter van de bodem. Zo krijg je geen onkruid. Bovendien kunnen dieren schuilen tussen de bladeren. Je biedt ze een warme plek op koude dagen. Heb je planten die gevoelig zijn voor vorst? Ook dan hebben de bladeren een functie. Ze werken isolerend en de planten krijgen meer kans.

Laat een reactie achter