De voordelen van bamboe

Steeds meer producten worden van bamboe gemaakt. Zo ook comfortabele shirtjes en ondergoed. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van textiel van bamboe? En waarom is het ineens zo populair? Het lijkt erop dat het een materiaal is van vele voordelen. Een materiaal dat je in de gaten moet houden!

Superzacht en comfortabel

Je hebt vast weleens een sjaaltje van zijde in je handen gehad. Dat voelt superzacht aan! Bamboe is hier een beetje mee te vergelijken. Niet zo zacht dat het zomaar uit je handen glipt als je het niet goed vast hebt. Maar wel zo zacht dat het heel comfortabel draagt. Als je vergelijkt hoe bamboe geproduceerd wordt, lijkt het op linnen. Maar dat is een materiaal dat veel minder comfortabel aanvoelt. Maakt dus dat je een shirt van bamboe veel sneller uit het rek pakt, als je aan het winkelen bent. Overigens is bamboe een hartstikke sterk materiaal, dat vormvast blijft. Je gooit je shirtje zonder problemen in de wasmachine, het blijft hartstikke mooi.

Geen nare geurtjes

Bamboe neemt van nature vocht op. Handig, want als je gaat transpireren in een T-shirt van bamboe, merk je daar bijna niks van. Je krijgt dus geen rare vlekken in je shirt en gaat niet naar zweet stinken. Dat maakt dat je je fris blijft voelen in een shirt van bamboe. Ook als je sportieve prestaties hebt geleverd. Bamboe is van nature schimmelwerend. Het is een hypoallergeen materiaal waar je eigenlijk geen irritatie van kan krijgen. Handig, als je gevoelig bent voor materialen. En dan is het ook nog eens een thermisch materiaal. Dit betekent dat het je warm houdt in de winter en verkoeling biedt in de zomer. Voordelen genoeg!

Duurzaam

Bamboe is een materiaal dat in de natuur groeit. Het is bijna oneindig voorradig, omdat het zo snel groeit dat er binnen no time weer nieuwe aanwas aan de plant is. Als je bamboe vergelijkt met katoen is het hartstikke duurzaam. Alleen al omdat katoen liters water nodig heeft om te groeien. Bamboe groeit ook gestaag door zonder veel water. Bamboe wordt wel mechanisch geproduceerd, waardoor critici beweren dat het minder duurzaam is. Maar dat staat niet in verhouding tot andere zaken. Maakt bamboe al met al een supermateriaal voor vervaardiging van een duurzaam shirtje.

Helemaal niet duur!

Zoveel voordelen, dan zal het wel een prijzig materiaal zijn? Misverstand. Shirtjes van bamboe zijn helemaal niet duur. En omdat ze dus vormvast zijn en goed te wassen, blijven ze ook nog eens lang mooi. Koop je textiel van bamboe, dan krijg je waar voor je geld. Geen goedkoop is duurkoop, maar goedkoop én waardevol.

Materiaal van de toekomst?

Het is niet zo raar te bedenken dat er steeds meer van bamboe wordt gemaakt. Vooral als je kijkt naar de in de natuur aanwezige voorraad, is bamboe een aanrader. Steeds meer mensen ontdekken dit ook als supermateriaal, waardoor sokken en ondergoed van bamboe al populairder wordt. Het kan dus niet lang duren of er wordt meer van dit materiaal geproduceerd.

Lees verder Geen Reacties

Natuurlijke Materialen Voor Kleding

De materialen die de afgelopen eeuw voor het maken van kleding gebruikt werden, zijn nogal veranderd. Waar we eerst alleen maar natuurlijke materialen hadden, gingen we langzaam steeds meer over op gefabriceerde materialen als polyester en acryl. Nu iedereen steeds bewuster met de wereld omgaat, gaan we massaal weer terug naar de natuurlijke materialen. Maar welke materialen zijn dat? En wat zijn duurzame kledingstoffen?

Soorten katoen

Katoen is misschien wel het meest bekende natuurlijke materiaal. Maar de laatste jaren ligt katoen wat onder vuur. Bij de productie van katoen wordt namelijk veel water gebruikt, maar ook chemische bestrijdingsmiddelen. Gelukkig heb je ook organisch katoen of biologisch katoen. Bij deze twee varianten wordt er al veel meer aan de natuur gedacht. Je kunt ook kiezen voor iets heel anders: bamboe. Dit is een vezel die erg in opmars is. Voor de productie van bamboe is weinig water nodig en de groei gaat bijna vanzelf.

Het shirtje van bamboe

Een bamboe T-shirt heeft nogal wat voordelen. Zo is het ademend, waardoor je niet snel transpireert. Ook is het een zacht materiaal, wat maakt dat het hartstikke comfortabel draagt. Bamboe groeit heel snel, na de kap is het binnen korte tijd weer op lengte. Meerdere keren per jaar kan er gekapt worden. Het is daarom een materiaal wat veelvuldig voor handen is. We zien vooral T-shirts en ondergoed van bamboe, maar dat zou nog weleens een vlucht kunnen nemen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van dit zachte materiaal.

Hennep: groeit snel

Naast bamboe is er nog een materiaal dat snel groeit: hennep. Een hennepplant kan ook meerdere keren per jaar geoogst worden. De vezels zijn supersterk, maar wel een beetje stug. Kleding van hennep gaat dus lang mee, maar draagt niet super comfortabel. Het is niet voor niets dat hennep vaak gemixt wordt met andere materialen. Bijvoorbeeld met katoen. Door eigenschappen te mixen, ontstaat een kledingstuk dat lang meegaat én zacht aanvoelt. Hennep absorbeert goed vocht, houdt uv-stralen buiten en is snel droog.

De eigenschappen van wol

Overigens zijn er nog veel meer natuurlijke materialen op de markt. Wol bijvoorbeeld. Dit wordt, zoals iedereen wellicht weet, gemaakt van de vacht van een schaap of ander harig dier. Een alpaca of een konijn. Wol heeft eigenschappen die niet altijd even handig zijn. Dat het materiaal sterk kan krimpen bijvoorbeeld of dat het kriebelt. Maar ook in wol zijn er ontwikkelingen gaande. Steeds meer wol wordt duurzaam verkregen. Kies je voor biologische wol, dan is de bodem waar de schapen of andere dieren op lopen vrij van chemicaliën, wat niet alleen de leefomstandigheden van het dier verbetert, maar ook zijn vacht.

Andere materialen

Er zijn ook materialen waarvan veel mensen niet weten dat ze uit de natuur komen. Lyocell bijvoorbeeld, of viscose. Dit zijn zachte en soepele materialen die kunstmatig gemaakt worden, maar wel van oorsprong uit de natuur komen. Zo wordt lyocell gemaakt van houtsnippers, van bomen als de eucalyptus. Viscose wordt gemaakt uit cellulose van bijvoorbeeld loofbomen. Viscose neemt heel goed vocht op, waardoor het eenvoudig in stralende kleuren te verven is én ook stralend blijft. Dit comfortabele materiaal wordt ook weleens zijdeachtig genoemd. Veel mensen zijn dan ook gek op viscose.

Lees verder Geen Reacties

Een basisschool kiezen: geen eitje

Als je kinderen krijgt, heb je een hoop beslissingen te nemen. Een daarvan is een basisschool kiezen. En dat moet soms al hartstikke vroeg. Woon je in een gebied waar de scholen gewild zijn, kan het zelfs zo zijn dat je al moet kiezen voor je precies weet wat bij je kind past. En dat maakt het kiezen extra ingewikkeld. En dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit van het basisonderwijs.

Basisschool, een lange periode in je leven

Er zijn diverse soorten scholen. Openbare, of christelijke, maar ook montessori, vrije school, TOM-onderwijs, jenaplan, etc. Het is belangrijk dat je je verdiept in de verschillende soorten scholen, voor je hieruit een keuze maakt. Maar misschien kies je bewust voor een bepaalde geloofsovertuiging. Je kiest voor acht jaar en vaak ook nog voor eventuele broertjes en zusjes, dus jezelf een beetje thuis voelen is mooi meegenomen. Een basisschool periode is voor ouders best een deel van hun leven.

Het omfietsen waard?

Dan heb je ook nog scholen in de buurt en scholen waar je een stukje voor moet fietsen. In de buurt is fijn, maar soms kun je niet voor de gemakkelijkste weg kiezen. Wil je ervoor omfietsen, zorg dan dat je een overwogen beslissing neemt. Een school die het omfietsen waard lijkt, moet dat dus wel echt zijn. Je haalt jezelf jarenlang een ommetje op de hals. Daarnaast kan het zijn dat kinderen een school in de buurt juist heel fijn vinden. Omdat vriendjes dan ook in de buurt wonen, bijvoorbeeld.

Groot of klein

Dan zijn er naast de afstand nog wat andere praktische zaken die belangrijk zijn bij schoolkeuze. Of de school een continurooster heeft bijvoorbeeld en of de school grote of kleine klassen heeft. De hoeveelheid klassen, sommige basisscholen zijn zo groot dat een kind bijna zou verdwalen. En sommige scholen zijn zo klein, dat je je zorgen maakt om het voortbestaan van de school. Iets anders, maar ook iets om rekening mee te houden: zijn er meesters op school? Op sommige scholen zijn die er niet. Als jij het belangrijk vindt dat je kind een keer een meester krijgt, kan dit dus een beslissende factor zijn. Nu maar hopen dat die meester nog even blijft …

Last but not least…

Natuurlijk is de kwaliteit van het basisonderwijs bij schoolkeuze superbelangrijk. Maar hoe weet je of er kwaliteit basisonderwijs gegeven wordt, op een bepaalde school. Alleen afgaan van de resultaten is waarschijnlijk niet genoeg. Wellicht kun je ook een beetje in de buurt rondvragen. Maar neem niet alles wat men zegt klakkeloos aan. Het is nog altijd zo dat de keuze voor een basisschool persoonlijk is. Wat jij belangrijk vindt, kan een ander wel totaal niet interessant vinden.

Lees verder Geen Reacties

Het Onderwijs Systematisch Verbeteren? Dat Kan!

Tegenwoordig is stress bij leraren en leraressen een veelgehoord probleem in het onderwijs. Dit komt mede door de snelheid van de samenleving in vergelijking met vroeger. Deze drastische veranderingen maken het er allemaal niet makkelijker op en dit zorgt dan ook voor de nodige stress. Zo kan het voorkomen dat onderwijzers meer bezig zijn met hun pedagogische rol dan met het daadwerkelijke onderwijs. Die verhouding moet natuurlijk niet zo scheef zijn. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je als onderwijzer minder gemotiveerd bent om les te gaan geven.

Je bent immers in het vak gegaan om kennis te verspreiden en geen opvoedmoeder te zijn. De frustratie die je hebt kan ook weer afgeven op de leerlingen. Waardoor zij minder gemotiveerd zullen zijn, omdat ze merken dat er minder passie is voor het les geven. Om dit te voorkomen is het van groot belang dat het onderwijs op een goed manier verbeterd wordt. Hierbij een aantal tips die daarbij kunnen helpen.

Lees verder Geen Reacties

Het Onderwijs Verbeteren met de LeerKRACHT aanpak

Je hebt het misschien al eens horen vallen bij collega-onderwijzers, maar jezelf nog nooit verdiept in de methode. Wat is de LeerKRACHT-aanpak eigenlijk en hoe verbetert het het onderwijs? Wat kun jij als leerkracht winnen met de methode en hoe is het te implementeren bij jouw school? Wij leggen je uit hoe het werkt, hoe wordt het onderwijs verbeterd door slechts een wijziging van aanpak.

Lees verder Geen Reacties

De kwaliteit van het basisonderwijs moet omhoog. Maar hoe pak je dat aan?

Als we de kwaliteit van het onderwijs in Nederland willen verbeteren, moeten we klein beginnen. Hoe? Ja, dat is de vraag. Veranderingen beginnen altijd bij jezelf, dus leerkrachten, ga aan de slag! Begin met het verlagen van de werkdruk, daar wordt onderwijs geven al een stuk leuker van. Is leuker altijd beter? In dit geval zeker, lesgeven wordt er namelijk makkelijker van.

Lees verder Geen Reacties

3 dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een combisauna

Een combisauna is twee sauna’s in een. Als je niet kunt kiezen tussen een infraroodsauna en een traditionele sauna, dan is een combisauna dé oplossing. Je hebt met een combisauna de voordelen van beide sauna’s gecombineerd. Maar als je dan gekozen hebt voor een combisauna, waar moet je dan nog rekening mee houden? Wanneer heb je een expert nodig? En hoe zit het met maatwerk? We zochten het voor je uit.

Lees verder Geen Reacties

Ceesje over het EK

the-ball-488701_1280Natuurlijk probeer ik elke twee jaar zoveel mogelijk van de zomertoernooien voetbal te zien. Het EK en WK worden in Nederland altijd als een groot feest ontvangen. En natuurlijk viel er de afgelopen jaren ook nog eens flink wat te vieren! In 2010 een tweede plek op het WK en ook het afgelopen WK in Brazilië hoorden we bij de beste van de wereld; brons!

Op het gebied van die Oranje-feestjes (elke overwinning werd natuurlijk afgesloten met bijbehorende viering) was het dus slecht nieuws om te horen dat we er komende zomer in Frankrijk als Nederlands elftal helemaal niet bij zijn. Jammer, maar dat betekent niet dat er helemaal niet gevoetbald wordt! Grote voetballanden als gastland Frankrijk, Engeland, Duitsland en Spanje zijn gewoon weer van de partij en dús valt er genoeg van het voetbal te genieten.

Lees verder Geen Reacties