Rondreis Iran: voorbereiding is alles

De planning rondom de rondreis die wij door Iran gaan maken neemt steeds serieuzere vormen aan. Toch is Iran niet een land waar je zonder voorbereiding naartoe kunt. We hebben daarom van alles al uitgezocht en voor elkaar. En dat is maar goed ook, we gaan immers niet elk jaar naar zo’n land als Iran! En het leuke is, zodra je bezig bent met de voorbereiding heb je ook direct voorpret. Iran, here we come!

Planning

Vooraf hebben we uiteraard al besloten wanneer we vertrekken. Iran is in de zomer te warm. Dan kan het zelfs wel warmer zijn van veertig graden en dat leek ons niet de beste temperatuur. Ook hebben we onze reis niet tijdens Ramadan gepland. Dit omdat Iran een overwegend islamitisch land is en er dan op tijden dat de zon nog op is, niet veel te vinden is waar je kunt eten. We lazen al dat het voorjaar en het najaar de beste tijd is. En in die laatste periode hebben we dan ook onze rondreis door Iran gepland.

Shoppen voor goede kleding

Rondreizen in Iran betekent dat je op veel plekken in het land komt. Op veel plekken geldt een kledingvoorschrift. Vooral voor vrouwen. Je kunt het best vooraf wat loszittende tuniekjes aanschaffen, maar ook dunne lange broeken en een mooie doek voor over hoofd. Het oog wil immers ook wat! Gelukkig heb je prachtige hoofddoeken, dus dat zit wel goed. Voor mannen geldt ook dat je vooral lange broeken draagt. Wij zijn dat met warme temperaturen niet zo gewend, dus dat betekent dat we ons iets anders moeten voorbereiden dan anders!

Ouderwetse portemonnee

Wist je dat je in Iran niet kunt pinnen? Je moet daarom genoeg contant geld meenemen. En dat zijn wij in onze westerse wereld niet meer zo gewend. Contant geld voelt een beetje onveilig. Ook weet je niet zo goed hoeveel je dan het beste mee kunt nemen. Iran is in het dagelijks leven geen duur land, dus je hebt wellicht snel te veel. Is dat wel veilig? Overigens is een creditcard ook niet gebruikelijk in Iran, dus daar kom je niet ver mee. We moeten dus nog even goed bekijken wat het beste bedrag is om in ons portemonnee mee te nemen.

Klik-klik

Vakantie vieren is terugkomen met lading foto’s. Dat is als je een rondreis door Iran gemaakt hebt wellicht anders. Zo is het niet toegestaan om overal foto’s van te maken. Vraag dus voor je de foto maakt aan de mensen of het is toegestaan. Maak sowieso geen foto’s van militairen, die zullen het zeker niet waarderen. Uiteraard blijft er genoeg te fotograferen over. De prachtige natuur bijvoorbeeld of de lokale bevolking. Deze mensen zijn hartstikke nieuwsgierig naar de Westerse mens dus zijn je graag van dienst voor een kiekje. Om toestemming te vragen gaan we nog opzoeken hoe we dat in Farsi, de lokale taal, kunnen doen.

Afkicken!

Dit klinkt dramatisch, dat valt reuze mee. Het afkicken gaat over ons internetgebruik. Wij zijn gewend altijd en overal met onze mobiele telefoon internet te kunnen raadplegen. Dat is in Iran minder gebruikelijk. In je hotel heb je vast goede wifi, maar elders niet. Nu is het op vakantie sowieso niet zo erg om minder internet te gebruiken, dus zo erg is het nu ook weer niet. Overigens zijn sommige sites in Iran geblokkeerd. Je kunt je vooraf inlezen of je dat misschien kunt omzeilen. Daar moeten wij ons nog even in verdiepen! We hebben nog even de tijd én hebben zin in onze rondreis door Iran. Was het alvast maar zover…

Laat een reactie achter