Tips voor het vinden van een goed kinderdagverblijf

pirate-538320_640Toen ik net bevallen was van Mees leefde ik op een roze wolk. Mijn kind was alles en ook het enige waar ik me mee bezighield. Tot ik na een paar maanden weer aan het werk moest en mijn kind bij een kinderdagverblijf achter moest laten. Ik ben blij dat ik een leuk kinderdagverblijf gevonden had, maar hoe ik dat gedaan heb?

‘Daar sta je dan, met het meest dierbare wat je bezit’

Voor de bevalling leek het allemaal gemakkelijk. Ik zou gewoon blijven werken en de zorg uit handen geven. Toen het zo ver was, en mijn eerste werkdag in de apotheek een feit was, moest ik wel even slikken. Daar sta je dan, met het meest dierbare wat je bent in een maxicosi, aan de poort van een kinderdagverblijf. Ik stond te trillen op mijn benen, wat als hij al ging huilen voor ik hem goed en wel weggebracht had? Gelukkig viel het alles mee en ik kan zelfs beamen dat ik na maanden van niet gewerkt te hebben weer heel blij was dat ik weer op mijn werk was. Gelukkig had ik de tijd genomen om het kinderdagverblijf te zoeken, dat naar mijn idee de juiste was. Hij was bij ons in de buurt, had flexibele openingstijden en de leidsters zijn toffe meiden.

Een lijst maken

Vooraf had ik een lijst gemaakt met wat ik belangrijk vind. Een van de dingen was dat ik op verzoek voeding gaf aan Mees en niet op vaste tijden. Ik had er helemaal geen zin in dat dit door een leidster op het kinderdagverblijf om zeep geholpen zou worden, dat is dus een van de dingen waar ik op lette. Gelukkig woon ik trouwens niet in een buurt waar je je kind al op moet geven voor het geboren is, dan weet je toch helemaal nog niet wat je belangrijk vindt? Toen Mees voor het eerst naar het kinderdagverblijf ging waren er twee soorten: een verblijf met horizontale groepen en een verblijf met verticale groepen. Bij de horizontale variant waren de kinderen vooral van dezelfde leeftijd, bij verticaal zaten alle kinderen van 0 t/m 3 jaar bij elkaar. Omdat ik het belangrijk vond dat Mees met iedereen om kon gaan, heb ik gekozen voor de verticale variant. Super leuk om te zien hoe kinderen van bijna vier met jouw baby omgaan.

Ervaringen uitwisselen

Wat kan schelen in je zoektocht is als je al mensen kent die hun kinderen op een kinderdagverblijf ondergebracht hebben. Door ervaringen van anderen kun je een mening vormen en kun je bekijken wat je belangrijk vindt. Neem niet alles van anderen serieus, zo veel mensen, zo veel meningne.