Inspiratie voor een verblijfbalkon

Jarenlang was een balkon een plek voor een bankje en een plant. Daar bleef het ongeveer bij. Net als de tuin is een balkon tegenwoordig echt een verblijfplaats. Een plek waar je uren kunt zitten, genietend van de buitenlucht. Dus waarom niet een beetje leuk inrichten. Onlangs deed ik inspiratie op voor mijn nieuwe verblijfbalkon en ik heb helemaal zin in de zomer.

Lees verder Geen Reacties

Onderhoudsvriendelijke tuin

Laten we eerst een misverstand uit de weg helpen. Een onderhoudsvriendelijke tuin is geen saaie tuin. Zelfs in een tuin waar nauwelijks onderhoud nodig is, kun je genieten van groen en kleur. Het betekent alleen dat je niet elke week in de tuin hoeft te klussen. Met een paar keer per jaar kun je al klaar zijn. Hoe? Met onderstaande tips.

Lees verder Geen Reacties

Net een Nieuwe Woning Gekocht met een Tuin? Zo Kies je de Geschikte Schutting

Een schutting kopen: het lijkt makkelijk maar de keuze is reuze en daar wordt het niet eenvoudiger van. Je hebt diverse verschillende soorten van variabele materialen. Elke soort heeft uiteraard voordelen, maar ook nadelen. Vooral als je net een nieuwe woning gekocht hebt, zijn de schuttingen vaak de sluitkost van de begroting. En welke schutting kies je dan?

Traditioneel of uniek

Je kunt natuurlijk gaan voor de traditionele houten schutting. Deze schutting heeft een aantal voordelen: hij staat veelal snel, je hebt veel privacy en de maten zijn standaard volgens de richtlijnen van de gemeente. Er zijn ook schuttingen die wat bewerkelijker zijn, maar daarom meer uniek. Wat dacht je van een schutting van wilgentenen? De gevlochten takken geven je tuin een natuurlijk karakter. En dat is waar een tuin vaak voor bedoeld is.

Opgestapelde materialen

Een ander voorbeeld van erfafscheiding is werken met schanskorven. Dit zijn metalen korven met daarin stenen opgestapeld. Een schanskorf is echter ook geschikt voor vullen met ander materiaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van een schanskorf met dennenappels? Dit geeft de tuin net even een ander uiterlijk dan grijze stenen! Het is maar net hoe de sfeer in de rest van je tuin is, welk materiaal in de schanskorf het best bij jou en je tuin past. En ben je het zat, dan vul je de korven met iets anders.

Gecertificeerd hout staat voor verantwoord

Welke schutting je ook kiest, kijk ernaar of het keurmerk goed is. Ga je voor hout, zorg er dan bijvoorbeeld voor dat het hout fsc-gecertificeerd is. Dit is een keurmerk waarbij je weet dat het hout op een verantwoorde manier gekapt is. Het zachtere hout heeft vaak een KOMO-keur. Ook dit is een keurmerk waarbij je weet dat je verantwoord bezig bent. Hout zonder keurmerk kan illegaal zijn of verkregen uit een gebied waar helemaal niet gekapt mocht worden.

Roestbruin en oranje

Een schuttingwand van cortenstaal is ook echt weer eens iets anders. Dit materiaal wordt van nature oranjekleurig, of eigenlijk meer bruin: de kleur van roest. Het is misschien even wennen, maar je hebt er echt een duurzame schutting mee. Het materiaal gaat bijvoorbeeld hartstikke lang mee, waardoor je verzekerd bent van jarenlange schuttingplezier. Met cortenstaal kun je ook alle kanten op. Bijvoorbeeld laten bewerken door middel van uitstansen. Het is prijziger dan hout, laten we daar wel even eerlijk over zijn.

Hou je aan de richtlijnen!

We vermelden het al eerder, een schutting moet voldoen aan richtlijnen van de gemeente. Zo is er bijvoorbeeld vastgelegd hoe hoog een schutting mag zijn. Meestal is dit maximaal twee meter. Aan de voorkant van de woning is de hoogte een stuk lager, misschien wel de helft. Wil je een uitzonderlijke maat, dan moet je vergunning aanvragen. Het is handig als je dit vooraf allemaal onder controle hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Samen scheelt kosten én ruimte

Ook over waar de schuttingen geplaatst mogen worden gelden regels. Je moet met je buren overleggen als je een schutting gaat plaatsen. Gaat alles in goede harmonie, dan is het verstandig om de schutting samen te vervangen. Ten eerste scheelt dat aanzienlijk in de kosten. Ten tweede scheelt het je ruimte. Zet je een schutting alleen neer, dan moet hij op je eigen grond staan. Zet je hem samen neer, dan mag hij op de erfgrens staan.

Groen is grillig

Wil je een groene erfafscheiding, dan ging je vroeger voor de coniferenhaag. Tegenwoordig zijn er veel leuke alternatieven. Zo kun je een klimop laten groeien in een metalen rek of andere klimplanten. Wat ook ontzettend leuk is, dat is een houten schutting met plankjes waar je plantjes op zet. Deze schutting is dan echt jouw eigen ontwerp. Je zet immers planten neer die je mooi vindt en planten zijn grillig: geen plant groeit exact hetzelfde!

Beeldbepalend

De stijl van je tuin is natuurlijk bepalend voor welke schutting je kiest, maar je kunt het ook andersom benaderen. De schutting is best groot en daarom beeldbepalend in het geheel. Een nieuwe schutting geeft je tuin direct een ander uiterlijk. En door de rest van de tuin af te stemmen op de schutting ontstaat een mooi geheel. Staan de schuttingen? Laat het tuinseizoen in je nieuwe tuin dan maar beginnen!

Lees verder Geen Reacties

Tips Om Het Hele Jaar Door Je Balkon Te Gebruiken

balcony-514392_640Mensen zonder tuin hebben graag een balkon, maar als je balkonbezitters vraagt hoe veel gebruik ze ervan maken, dan krijg je meestal te horen dat ze er enkel op mooie zomerdagen gebruik van maken. De rest van het jaar wordt het alleen nog gebruikt als het verdomhoekje voor buitenrokers. Zelf gebruik ik ook in de herfst en winter mijn balkon veel. Ik deel graag wat tips om ook jouw balkon het hele jaar aantrekkelijk te maken. Snel die frisse neus halen, nu!

Lees verder

Met kleur mijn balkon opleuken

Mijn balkon ziet er flets en saai uit. Tijd voor een metamorfose met planten in plantenbakken. Maar, nu nog niet, we wachten verstandig tot de nachtvorst écht voorbij is.

plantinbakNog even geduld

Nog even en de IJsheiligen zijn geweest, eindelijk tijd om de plantenbakken op het balkon te zetten. Volgens weergeleerden is de kans voor IJsheiligen groot dat er nog nachtvorst is, zonde om al je planten te laten bevriezen. Een paar jaar geleden was ik er wel nog ingetrapt, het zonnetje scheen lekker op mijn balkon en ik had zin in kleur. De plantjes waren binnen drie weken aan vervanging toe. Daar trap ik dus nooit meer in. Ik heb dit jaar al helemaal in mijn hoofd hoe ik de inrichting van mijn balkon ga doen. Vorig jaar had ik alleen maar terracottapotten, maar die tijd is voorbij.

Lees verder