Wietsoorten voor medicinale doeleinden

Cannabis staat al vele eeuwen bekend om zijn medicinale werking. De Chinezen gebruikten cannabis 5000 jaar geleden al tegen onder meer malaria, reumatische pijnen, constipatie en sommige vrouwenkwalen.

Ook stond de plant bekend als probaat middel tegen depressie, slapeloosheid en als een eetlust stimulerend middel. En niet in de laatste plaats werd de plant natuurlijk geroemd om zijn verdovende werking. Ook werd er van cannabis allerlei producten gemaakt; van wijn tot huidolie.

In vroeger tijden zou er van cannabisplanten in de westerse wereld uitsluitend touw en andere gebruiksvoorwerpen zoals kleding van worden gemaakt, maar wie goed kijkt naar de schilderijen uit de tijd van bij voorbeeld Rembrandt, met name naar de kroegtaferelen waarop mannen een pijp roken, zal tot hele andere conclusies komen; deze mannen zijn stoned en niet dronken.

In die pijpen van toen werd van alles verstookt; behalve tabak kon dat van alles zijn. Iedere roker had zijn eigen mix.

Mediwiet

In de 19e eeuw werd een extract van de cannabisplant wereldwijd gebruikt als pijnstiller. Daar kwam pas min of meer een eind aan toen aspirine werd ontdekt. De genadeklap kwam toen in 1937 marihuana in de Verenigde Staten werd verboden.

Met dat verbod kwam ook voorlopig een eind aan het onderzoek naar het eventuele medisch gebruik ervan. Maar dat zou niet lang duren. Toen wetenschappers onderzoek deden naar een manier om vast te kunnen stellen dat iemand cannabis had gebruikt, ontdekte men per toeval dat bepaalde stoffen in de plant (tetrahydrocannabinol en cannabidiol) gebruikt konden worden om blindheid bij glaucoompatiënten te voorkomen.

In 1994 deed het woord mediwiet voor het eerst zijn intrede in de Nederlandse taal. Maar het zou nog tot 2003 duren voordat medicinale wiet in de apotheek verkrijgbaar was. In 2007 bepaalde minister Ab Klink van Volksgezondheid dat mediwiet als geneesmiddel geregistreerd moest worden.

Wetenschappelijk bewezen effecten

Inmiddels is de werking van cannabis voor medicinaal gebruik wetenschappelijk bij vier aandoeningen bewezen. Het is echter geen middel dat ziektes geneest maar wel het staat wel vast dat het verlichting biedt bij een aantal aandoeningen, zoals chronische pijn, spierspasmen bij MS, overgeven en misselijkheid bij aidspatiënten en mensen die een chemokuur hebben ondergaan en bij tics die mensen hebben bij het Gilles de la Tourette syndroom.

Maar ook bij veel andere aandoeningen zoals reuma, migraine, anorexia, ADHD, Alzheimer, de ziekte van Parkinson enzovoort heeft cannabis een positieve werking. Deze moet echter nog worden bewezen door middel van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek.

Van mediwiet tot skunk

Wietsoorten die in de jaren zeventig in Nederland verkrijgbaar waren – afgezien van Nederwiet – waren onder meer Acapulco Gold uit Mexico, Durban Poison uit Zuid-Afrika, Thaiwiet en Thai-sticks (wiet op een soort satéprikker gebonden) en wiet uit Congo. Klik hier om meer wietsoorten online te bekijken.

Ook werd in die tijd het eerste verkooppunt van cannabis ter wereld geopend. Die eer viel te beurt aan Sarasani in Utrecht. De eerste coffeeshop (Mellow Yellow) werd in 1972 geopend in Amsterdam. De werking en de smaak van deze wietsoorten valt niet te vergelijken met die van de huidige wietsoorten. Bij die wiet van toen zaten vaak veel zaadjes.

Uit kruisingen van onder meer deze zaadjes ontstonden er na eindeloos veel geëxperimenteer, wietvariëteiten zoals White Widow, Northern Light en Skunk XL. Zaadjes voor deze planten zijn verkrijgbaar bij Royal Queen Seeds.

Welke wiet het beste gebruikt kan worden bij een bepaalde aandoening, is niet zonder meer te zeggen. Wie denkt baat te hebben bij het gebruik van wiet, moet eerst een arts raadplegen.

Laat een reactie achter